CG: Zgodne z CG
Działa nawilżająco na włosy i kojąco na skórę skłonną do podrażnień. W odróżnieniu do innych humektantów niesie bardzo małe prawdopodobieństwo spuszenia, dlatego nazywamy go ,,mokrym humektantem”. Możemy go znaleźć zarówno w szamponach, jak i odżywkach, maskach, stylizatorach czy też wcierkach do wrażliwej skóry głowy. W kontakcie z naskórkiem i strukturą włosów przemienia się w aktywną biologicznie witaminę B5.
Kompozycja zapachowa, która poprawia aromat produktu i maskuje (często nieprzyjemny) naturalny zapach surowców zawartych w recepturach kosmetyków. Najczęściej to mieszanina olejków eterycznych lub konkretnych składowych, za pomocą których można osiągnąć bogatą gamę zapachową. Może zawierać potencjalne alergeny.
Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Regulator konsystencji – wpływa na lepkość produktu. Ma właściwości odtłuszczające.
Emolient tłusty. Tworzy film na powierzchni włosów i skóry głowy, zapobiegając utracie nawilżenia. Poprawia elastyczność włosów, zmniejszając ich łamliwość. Olej awokado świetnie nada się dla włosów o średniej porowatości.
Konserwant. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.
Pomaga w walce z łupieżem i jego nawrotami, dlatego jest częstym składnikiem szamponów przeciwłupieżowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a jego bakteriobójcze i grzybobójcze własciwości pomagają w konserwowaniu (nie psuciu się) kosmetyków.
Wyjątkowo łagodny detergent, używany jako alternatywa dla anionowych środków powierzchniowo czynnych. Poprawia tworzenie piany w szamponach. Pomaga w połączeniu z wodą substancji trudno rozpuszczalnych w wodzie.
Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji, działa jako stabilizator. Ma właściwości odżywcze i zmiękczające.
Konserwant naturalnego pochodzenia, pozyskiwany z korzenia rzodkwi. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działa kojąco w przypadku łojotokowego zapalenia skóry. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe.
Substancja odżywcza. Stosowany także w jako konserwant, zapobiega zepsuciu się produktu. Kwas lewulinowy ma słodki, maślany zapach, który stosuje się do stworzenia zapachu karmelu, toffi i klonu.
Składnik kompozycji zapachowej. O ile nie ma regulacji dotyczących dodatku całej kompozycji zapachu, to poszczególne jej składniki muszą być wykazane, gdy ich stężenie przekracza 0.01% w produkcie spłukiwalnym i 0.001% w produkcie niespłukiwalnym.
Składnik kompozycji zapachowej. O ile nie ma regulacji dotyczących dodatku całej kompozycji zapachu, to poszczególne jej składniki muszą być wykazane, gdy ich stężenie przekracza 0.01% w produkcie spłukiwalnym i 0.001% w produkcie niespłukiwalnym.