Reklama

Działa nawilżająco na włosy i kojąco na skórę skłonną do podrażnień. W odróżnieniu do innych humektantów niesie bardzo małe prawdopodobieństwo spuszenia, dlatego nazywamy go ,,mokrym humektantem”. Możemy go znaleźć zarówno w szamponach, jak i odżywkach, maskach, stylizatorach czy też wcierkach do wrażliwej skóry głowy. W kontakcie z naskórkiem i strukturą włosów przemienia się w aktywną biologicznie witaminę B5.

Kompozycja zapachowa, która poprawia aromat produktu i maskuje (często nieprzyjemny) naturalny zapach surowców zawartych w recepturach kosmetyków. Najczęściej to mieszanina olejków eterycznych lub konkretnych składowych, za pomocą których można osiągnąć bogatą gamę zapachową. Może zawierać potencjalne alergeny.

Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Regulator konsystencji – wpływa na lepkość produktu. Ma właściwości odtłuszczające.

Emolient tłusty. Tworzy film na powierzchni włosów i skóry głowy, zapobiegając utracie nawilżenia. Poprawia elastyczność włosów, zmniejszając ich łamliwość. Olej awokado świetnie nada się dla włosów o średniej porowatości.

Konserwant. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.

Pomaga w walce z łupieżem i jego nawrotami, dlatego jest częstym składnikiem szamponów przeciwłupieżowych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a jego bakteriobójcze i grzybobójcze własciwości pomagają w konserwowaniu (nie psuciu się) kosmetyków.

Konserwant naturalnego pochodzenia, pozyskiwany z korzenia rzodkwi. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działa kojąco w przypadku łojotokowego zapalenia skóry. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe.

Substancja odżywcza. Stosowany także w jako konserwant, zapobiega zepsuciu się produktu. Kwas lewulinowy ma słodki, maślany zapach, który stosuje się do stworzenia zapachu karmelu, toffi i klonu.

Składnik kompozycji zapachowej. O ile nie ma regulacji dotyczących dodatku całej kompozycji zapachu, to poszczególne jej składniki muszą być wykazane, gdy ich stężenie przekracza 0.01% w produkcie spłukiwalnym i 0.001% w produkcie niespłukiwalnym.

Składnik kompozycji zapachowej. O ile nie ma regulacji dotyczących dodatku całej kompozycji zapachu, to poszczególne jej składniki muszą być wykazane, gdy ich stężenie przekracza 0.01% w produkcie spłukiwalnym i 0.001% w produkcie niespłukiwalnym.

Emolient tłusty. Tworzy na włosach i skórze film ochronny zapobiegając utracie wilgoci. Olej macadamia jest jednonienasycony i przypadnie do gustu zwłaszcza włosom o średniej porowatości. Przy dłuższym stosowaniu może zwiększać elastyczność włosa, zapobiegać łamaniu się.

Działa w kosmetyku jako stabilizator emulsji, zapoiega rozwarstwieniu się faz wchodzących w skład produktu. Substancja wiążąca, zapewniająca spójność różnych składników produktu. Jako polisacharyd pochłania wilgoć, sebum i pot. Ma właściwości odżywiające i filmotwórcze.

Scroll to Top