Reklama

PUNKT ROSY:

Mocznik nawilża, zmiękcza, bywa wykorzystywany w roli konserwantu. Działa przeciwzapalnie i regenerująco na skórę głowy. W niższym stężeniu nawilża, więc zobaczymy go w odżywkach, sprayach, szamponach. Przy stężeniu od 30% zaczyna wykazywać działanie złuszczające, zmiękczające, dzięki czemu jest składnikiem wielu peelingów.

Wykazuje działanie regulujące pracę gruczołów łojowych, ściągające i antybakteryjne. Nawilża skórę i włosy

Kwas hialuronowy nawilża i wygładza włosy. W produktach przeznaczonych do skóry głowy pomoże utrzymać odpowiednie jej nawilżenie.

Humektant, substancja nawilżająca i zapobiegająca elektryzowaniu włosów. Pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność kosmetyku. Wiąże wodę, jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego (NMF).

Humektant, ma właściwości wiążące wodę i potrafi przeniknąć w głąb skóry. Pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność kosmetyku i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

W kosmetyku działa jako rozpuszczalnik i pozwala na lepsze działaie substancji konserwujących. Na włosy działa nawilżająco, działanie higroskopijne sprawia, że bardzo dobrze nawilża włosy, nie dopuszcza do utraty wilgoci.

Ma wlaściwości nawilżające. Przenika przez warstwę rogową naskórka, ułatwiając wnikanie innym substancjom aktywnym. Ogranicza utratę wilgoci ze skóry.

Działa nawilżająco na włosy i kojąco na skórę skłonną do podrażnień. W odróżnieniu do innych humektantów niesie bardzo małe prawdopodobieństwo spuszenia, dlatego nazywamy go ,,mokrym humektantem”. Możemy go znaleźć zarówno w szamponach, jak i odżywkach, maskach, stylizatorach czy też wcierkach do wrażliwej skóry głowy. W kontakcie z naskórkiem i strukturą włosów przemienia się w aktywną biologicznie witaminę B5.

Witamina PP, substancja aktywna działająca nawilżająco, regulująco i łagodząco. Wzmacnia barierę ochronną skóry, idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej, atopowej. Substancja odporna na wysoką temperaturę i promienie UV.

Działa nawilżająco, wygładzająco oraz nabłyszczająco. Ma zdolność przyciągania składników lipofilnych, m.in. olejków eterycznych i niektórych witamin, wydłużając ich czas oddziaływania. Jest także antyoksydantem, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. W produktach kosmetycznych działa także jako stabilizator.

Rozpuszczalnik, nośnik substancji zapachowych. Obniża temperaturę zastygania kosmetyków. Może działać nawilżająco, ale częściej stosowany jest jako rozpuszczalnik.

Cukiet prosty, humektant, stosowany także w peelingach mechanicznych jako ścierniwo, jest alternatywą dla innych cukrów krystalicznych, ponieważ nie topnieje w kontakcie ze skórą.

Przewiń do góry