Reklama

PUNKT ROSY:

stabilizator

Lecithin

Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji, działa jako stabilizator. Ma właściwości odżywcze i zmiękczające.

Lecithin Read More »

Maltodextrin

Działa w kosmetyku jako stabilizator emulsji, zapoiega rozwarstwieniu się faz wchodzących w skład produktu. Substancja wiążąca, zapewniająca spójność różnych składników produktu. Jako polisacharyd pochłania wilgoć, sebum i pot. Ma właściwości odżywiające i filmotwórcze.

Maltodextrin Read More »

Inulin

Działa nawilżająco, wygładzająco oraz nabłyszczająco. Ma zdolność przyciągania składników lipofilnych, m.in. olejków eterycznych i niektórych witamin, wydłużając ich czas oddziaływania. Jest także antyoksydantem, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. W produktach kosmetycznych działa także jako stabilizator.

Inulin Read More »

Scroll to Top