Szampony z proteinami nie są obecnie rzadkością. Niegdyś wszechobecna keratyna ustąpiła miejsce proteinom zbóż i aminokwasom. Obecnie możemy je znaleźć nawet częściej w nowszych produktach do pielęgnacji włosów niż zwierzęcą keratynę. W tym wpisie dowiesz się po co nam proteiny w szamponie, jaki efekt mogą dać oraz jak wybrać odpowiednie szampony z proteinami do swoich potrzeb.
Jak działają proteiny na włosy?
- stanowią budulec naszych włosów
- uzupełniają tymczasowo ubytki we włosach
- dodają objętości i sypkości włosom
- chronią i wzmacniają pasma
- dodają „życia” włosom zniszczonym, nieodżywionym
- wzmacniają blask
- sprawiają, że włosy są mniej kruche i łamliwe
Reklama
Po co nam właściwie proteiny w szamponie?
Proteiny w szamponie mają za zadanie przede wszystkim nadać włosom objętości u nasady, dlatego jeśli macie skłonność do przyklapu to wybór szamponu z proteinami może być game changerem!
Pamiętaj jednak, że proteiny w szamponie nie mogą w pełni zastąpić tych z odżywek czy kuracji wzmacniających.
Czy szampony proteinowe mogą przeproteinować włosy?
Jest to możliwe, ale bardzo rzadkie zjawisko. Osoby, których włosy są podatne na działanie protein, takich jak hydrolizowana keratyna proteiny mleczne czy jedwabne będą miały większe tendencje do przeproteinowania włosów. Zależy to także od składu myjadła i rodzaju protein.
Proteiny roślinne w szamponie będą bezpieczniejszą i mniej ingerującą alternatywą niż proteiny zwierzęce, czy nawet aminokwasy. Te drugie jednak mogą bardziej polubić włosy ciężkie do odbicia od nasady, niskoporowate i nieustannie przyklapnięte.
Jak szukać interesujących nas protein w szamponach (lista)
Przede wszystkim musimy zerknąć na skład. Z poniższą listą nie będzie to już nic trudnego! Proteiny roślinne zazwyczaj mają końcówkę „protein”, więc dużo łatwiej jest je znaleźć w gąszczu innych składników. Zwróć też uwagę na słowo „hydrolyzed”, bo to właśnie często przy nim możemy znaleźć przeróżne proteiny w naszych produktach do włosów i skóry głowy.
Proteiny roślinne:
najczęściej z przedrostkiem „hydrolyzed”
- wheat protein
- wegetable protein
- oat protein
- amarantus protein
- rice protein
- soy protein
- sweet almond protein
- pea protein
- corn protein
Proteiny zwierzęce i aminokwasy
- collagen
- milk protein
- hydrolyzed keratin
- alanine
- arginine
- cysteine
- elastine
- glycine
- histidine
- isoleucine
- keratin
- l-cysteine
- phenylalanine
- proline
- sericin
- serine
- silk amino acids
- threonine
- valine