Tocopheryl Acetate
Ma działanie konserwujące, zapobiega zmianie koloru, zapachu i właściwości kosmetyku. Działa antyoksydacyjnie, odżywia, wzmacnia i nawilża skórę.
Ma działanie konserwujące, zapobiega zmianie koloru, zapachu i właściwości kosmetyku. Działa antyoksydacyjnie, odżywia, wzmacnia i nawilża skórę.
Konserwant, stosowany również w przemyśle spożywczym. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.
Regulator pH i chelator. Wiąże jony metali, neutralizuje ich niekorzystny wpływ na stabilność, konsystencję i barwę produktów. Zwiększa trwałość kosmetyku. Zapobiega matowieniu włosów spowodowanym nadbudowie minerałów z twardej wody.Ma właściwości zmniejszające lub tłumiące podstawowy zapach lub smak produktu. Jest też konserwantem i przeciwutleniaczem.
Konserwant fazy wodnej. Działa antybakteryjnie, charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich namnażaniu.
Regulator kwasowości i pH w kosmetykach. Pełni również funkcję konserwantu, chroniąc produkt przed zepsuciem.
Konserwuje produkt i zapobiega rozwojowi mikroorganizmów w kosmetyku przy codziennym stosowaniu. Wykazuje działanie grzybostatyczne i antybakteryjne.
Konserwant, stosowany również w przemyśle spożywczym. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.
Konserwant. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.
Konserwant naturalnego pochodzenia, pozyskiwany z korzenia rzodkwi. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działa kojąco w przypadku łojotokowego zapalenia skóry. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe.
Substancja odżywcza. Stosowany także w jako konserwant, zapobiega zepsuciu się produktu. Kwas lewulinowy ma słodki, maślany zapach, który stosuje się do stworzenia zapachu karmelu, toffi i klonu.
Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla składników aktywnych nierozpuszczalnych w wodzie, ma działanie konserwujące i odtłuszczające.