Reklama

PUNKT ROSY:

konserwant

Tocopheryl Acetate

Ma działanie konserwujące, zapobiega zmianie koloru, zapachu i właściwości kosmetyku. Działa antyoksydacyjnie, odżywia, wzmacnia i nawilża skórę.

Sodium Levulinate

Regulator kwasowości i pH w kosmetykach. Pełni również funkcję konserwantu, chroniąc produkt przed zepsuciem.

Sorbic Acid

Konserwuje produkt i zapobiega rozwojowi mikroorganizmów w kosmetyku przy codziennym stosowaniu. Wykazuje działanie grzybostatyczne i antybakteryjne.

Sodium Benzoate

Konserwant, stosowany również w przemyśle spożywczym. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.

Sodium Citrate

Regulator pH i chelator. Wiąże jony metali, neutralizuje ich niekorzystny wpływ na stabilność, konsystencję i barwę produktów. Zwiększa trwałość kosmetyku. Zapobiega matowieniu włosów spowodowanym nadbudowie minerałów z twardej wody.Ma właściwości zmniejszające lub tłumiące podstawowy zapach lub smak produktu. Jest też konserwantem i przeciwutleniaczem.

Sodium Dehydroacetate

Konserwant fazy wodnej. Działa antybakteryjnie, charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich namnażaniu.

Potassium Sorbate

Konserwant, stosowany również w przemyśle spożywczym. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.

Phenoxyethanol

Konserwant. Chroni kosmetyk przed szkodliwym rozwojem i działaniem mikroorganizmów, które wpływają na trwałość produktu. W skrócie – chroni przed zepsuciem i zapobiega utracie świeżości, zapewniając bezpieczne i dłuższe korzystanie z kosmetyków.

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Konserwant naturalnego pochodzenia, pozyskiwany z korzenia rzodkwi. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działa kojąco w przypadku łojotokowego zapalenia skóry. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe.

Levulinic Acid

Substancja odżywcza. Stosowany także w jako konserwant, zapobiega zepsuciu się produktu. Kwas lewulinowy ma słodki, maślany zapach, który stosuje się do stworzenia zapachu karmelu, toffi i klonu.

Isopropyl Alcohol

Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla składników aktywnych nierozpuszczalnych w wodzie, ma działanie konserwujące i odtłuszczające.

Scroll to Top